Anne Karnında Bebek Hareket Etmezse Ne Yapılmalı?

22-12-2022 11:46
Anne Karnında Bebek Hareket Etmezse Ne Yapılmalı?

Hamilelikte ilk 25 hafta anne karnında bebeğin hareket etmemesi gayet normal bir durumdur. Ancak bebek hareket etmeye başladıktan sonra hareketleri gözlemlemek gerekir. Bebeğinizdeki hareketliliğin değişkenliğini erken bir şekilde fark etmek bebeğinizin hayatını kurtarabilir.

Hareketlerde veya tekmelerde bir azalma hissedilirse doktorunuz ile iletişime geçmenizde fayda vardır. Anormal hareket veya hareketsizlik plasenta ve göbek kordonu kaynaklı bir sorun olabilir.

Doktorunuzla görüştüğünüz zaman bebeğinizin iyi olup olmadığını kesinleştirmek için bazı testler uygulanır. Hamilelikte bebek hareket etmiyorsa veya anne karnında bebek hareketleri azalırsa, bazı testler yapılır. Yapılan en yaygın test bebeğinizin kalp artış hızı modeli hakkında bilgi veren Nonstress testidir. Test esnasında hareket ve rahim kasılmaları sırasında hızın veya ritmin değişip değişmediğini görmek için bebeğinizin kalp atış hızı 20 ila 30 dakika boyunca izlenir. Daha sonra bebeğin hareketlilik durumunda herhangi bir problem olup olmadığı hakkında fikir yürütülür.

Nonstress testi sonuçları tatmin ediciyse ek testler yapmaya gerek kalmaz. Ancak herhangi bir endişe söz konusuysa, ek testler mutlaka yapılmalıdır.

Anne Karnındaki Bebeğin Hareketleri Neden Azalır?

Anne karnındaki bebeğin hareketlerim ilk hissedildiği zamanlar oldukça değişkendir. Bazen çok hızlı ve sık sık hareket ederken bazen ise durağan olabilirler. Peki anne karnındaki bebeğin hareketleri neden azalır?

Bu durumun sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Annenin çok sık aktif olması
  • Bebeğin hareketlilik için yeterince büyük olmaması
  • Rahim kasılmaları
  • Az yer bulunması
  • Derin uyku aralıkları

Annenin çok aktif olması karnında sallanmalara yol açar ve bu sallanma hareketleri bebekleri uyutur.

İkinci üç aylık döneminiz boyunca bebeğin hareketleri ile ilgili ciddi bir azalma görülür. Bu dönemde bebeğiniz çok aktif bir şekilde hareket ederken aniden hareketsizleşebilir. Bu durum gayet normaldir.

Üçüncü üç aylık döneminizde geldiğinizde yalnızca daha şiddetli hareketler değil, aynı zamanda daha seyrek hareketler hissedeceksiniz. Yeni doğan bebekler gibi bu dönemdeki bebeklerin de derin uyku aralıkları vardır haliyle daha az hareketlidirler.

Fetal Hareket Ne Zaman Başlar?

Hamilelik esnasında bebeğin hareket etmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Peki anne karnında bebek ne zaman hareket eder?

Bebeğinizin gelişimi arttıkça ve büyüdükçe anne karnındaki hareketleri daha belirgin bir hal alır. İlk kez anne olacak kişiler bebekteki hareketliliği 18 ile 20 haftalık gebeliğe kadar hissetmeyebilir. Daha önce bir hamilelik yaşayan anneler ise 13 ila 16 haftalıkken hissetmeye başlayabilirler. Tüm bebekler ve gebelikler farklıdır. Bu sebeple hareketliliğin ilk tespit edildiği zaman değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda 25 haftaya kadar dahi herhangi bir hareket gözlenmeyebilir.

Gebelikte bebeğin yaptığı ilk hareketler sıklıkla çırpınma olarak tanımlanır. Bazen gaz veya diğer sindirim sistemi hareketleri ile de karıştırılabilir. Hamilelik ilerledikçe bebekteki hareketlilik daha net bir şekilde görülebilir. Fetal hareketler 2 durumda incelenir:

  • İkinci Trimesterde Fetal Hareket
  • Üçüncü Trimesterde Fetal Hareket

İkinci trimesterde fetal hareket, çok değişkendir. Bu dönemde bebeğin hareketleri daha yeni yeni hissedilmeye başlar. Hareketleri net bir şekilde fark edemeyebilirsiniz çünkü sık sık olan bir durum değildir.

Üçüncü trimesterde fetal hareket ise bebeğinizin hareketlerinin gerçekten hızlandığı ve aktifleştiği dönemdir. Tekmeler, esnemeler ve kıpırdamalar tam anlamıyla hissedilmeye başlanır. Bebek karında hareket ettikçe karnınızdaki şekil değişikliğini hissetmeye ve görmeye başlarsınız.

Üçüncü trimester dönem ilerledikçe bebeğinizin daha az hareket ettiğini fark edebilirsiniz. Bu durum tamamen normaldir. Çünkü bebeğiniz büyüyüp şişmanlamaya başladığında artık hareket edecek çok fazla alanı kalmaz.

Diğer yandan her anne karnında bebek hareketleri azalması durumu bir problemden kaynaklı değildir. Bazen annenin yardımıyla bebeğin hareket etmesi gerekir.

Bebeğinizi Anne Karnında Hareket Ettirmenin Yolları

Doktora göründükten sonra bebeğinizin sağlıklı olduğu kesinleşirse veya önce kendiniz bebeğinizi hareket ettirmek istiyorsanız, birkaç adımı deneyebilirsiniz:

  • Kan şekerinizi yükseltecek birkaç atıştırmalık veya meyve suyu alın sizin kan şekerinizin artışı bebeğinizdeki kan şekerinde de küçük bir sıçramaya neden olur.
  • Kısa süreli hafif egzersizler deneyebilirsiniz etkisi düşük olan egzersizler veya hareketler bebeğinizdeki hareketliliği ve arttırır.
  • Karnınıza masaj yapın.

Anne karnında bebeğin titrer gibi hareket etmesi ise genellikle bebeğin hıçkırmasından kaynaklanır. Bebekler daha doğmadan önce hıçkırabilirler. Hatta anne karnındaki bebek her gün aynı saatte de bunu hissettirebilir. bazı anneler bu duyguyu hafif titreşimler veya seğirmeler olarak hisseder.

Bebeklerin anne karnında öksürmesi veya hapşırması da yaygındır ve bu durumda da anne karnında bebeğin titrediğini hisseder. Bu durum ilk etapta endişe verici gibi görünse de aslında gayet normaldir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.