Bebeklerde Dil Gelişimi için Yapılması Gerekenler

22-12-2022 11:45
Bebeklerde Dil Gelişimi için Yapılması Gerekenler

Bebeklerde dil gelişimi, iletişimin kısa zamanda kurulması ve bebeklerin kendilerini ifade edebilmesi için büyük bir önem taşımaktadır. Dil gelişimini destekleyerek kendilerini bebeklerin ifade etmeleri konusunda onlara rehberlik etmek ise iletişim kurma sürecini hızlandırmak için doğru bir adım olacaktır.

Bebeklerde dil gelişiminde genetik faktörlerin etkisi büyüktür. Fakat yeterli ve doğru eğitimle genetik faktörlerin dezavantajlarından kurtulmak mümkün. Bu noktada aktivitelere yanıt vermeyen bebekler için konuşma terapisi tercih edilebilir ya da uygun tedaviler uygulanabilir.

Bebeklerde Deneyimin Önemi

Bebeklerde dil gelişimi evreleri, genellikle hızlı bir süreçte tamamlanır. Zihinlerinin temiz olması sebebiyle duydukları kelimeleri hemen beyninde depolayan bebekler, birçok şeyi deneyim yolu ile öğrenme eğilimi gösterirler. Bebeklerde dil gelişimi evreleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Bebeklerinizi farklı ortamlara sokun. Bu durum deneyimin arttırılmasında ve kelime dağarcığının gelişmesinde etkin bir rol oynar.
  • Bebeklerinizin yanında daima basit bir dil kullanın. Bu sayede sizi anlama hızları artacak ve söylediklerinize daha hızlı tepki verecektir.
  • 5 duyu organına hitap edin. Çocuklarınızın bulunduğu ortamda yer alan renkleri, kokuları ve desenlere cümleniz arasında yer vererek iletişim kurun.
  • Beden dilini kullanmanız, bebekleriniz için akılda kalıcı bir iletişim olacaktır.

Bu metotları kullanarak bebeklerde deneyim kazanımını sağlayabilir ve bebeklerinizin dil gelişimini destekleyebilirsiniz.

Bebekler ile İletişim

Bebeklerde konuşma evreleri süre bakımından çeşitlilik gösterebilir. Kimi bebekler altı aylıkken konuşmaya başlarken kimi bebekler 1 yaşına girmiş olsa bile zar zor konuşur. Bunun sebebi gerekli eğitimlerin ve uygulamaların yerine getirilmemiş olmasıdır. Bebeklerde geç konuşma nedenleri olarak şunlar gösterilebilir:

  • Deneyimsizlik: Bebeklerinize zararlı olmayan onu rahatsız etmeyecek her türlü ortamı deneyimlemesini sağlamalısınız. Restoran, kafe vb.
  • İletişimin Küçümsenmesi: Bebeklerinizin kelime kullanamaması ya da cümle kuramaması onun iletişim kurmadığı anlamına gelmez. Onu dinlemeli ve ona dinleyeceği şeyler anlatmalısınız.
  • Hızlılık: Bebeklerle iletişim kurarken bir anda konuşmasını beklemeniz sizi hüsrana uğratacaktır. Sabırlı olmalı ve denemekten vazgeçmemelisiniz.

Bu unsurlara dikkat ederek bilinçli bir ebeveyn olabilir ve bebeğinizin kısa zamanda sağlıklı bir şekilde iletişim kurmasını sağlayabilirsiniz.

Yüksek Sesle Okuma

Bebeklerde konuşma eğitimi için uygun yaş birinci yaştır. Bir yaşına giren çocuklar gerek hareketleri gerekse jest ve mimiklerini devreye sokarak iletişim kurmanın temellerini atarlar. Bu yaşlarda bebeğinize yüksek sesle masal ya da hikaye okumak, bebeğinizin hem bilinçaltını hem de iletişimini etkiler. Kitap okuma esnasında ona sorular yöneltilmeli ve cevap verilmesi beklenmelidir. Bu sayede ikili iletişimin ilk adımı atılabilir.

Şarkı Söyleyin

Bebekler müziği çok sever ve anlaşılır, basit şarkılar bebeklerin dikkatini kolayca çeker. Bunun için bebeklerinize şarkı söylemelisiniz. Böylece bebeklerde dil gelişimi desteklenebilir ve onlarla daha hızlı iletişim kurmanın önü açılabilir. Şarkı esnasında ritim tutmanız da bebeklerde dil gelişimini ve kulak gelişimini olumlu yönde etkileyecek faktörlerden biridir.

Erişkin Kelimeleri

1 yaş bebek konuşması, yetişkin kişilerin kelimelerin benzeyen ama ustaca kurulmamış kelimeleri içerir. Erişkin kelimeleri, bebeklerle kurulacak iletişimde zamanla sindirilerek eklenmelidir. Çünkü bebeklerin kullandıkları sözcüklerin yanına erişkin kelimelerinin eklenmesi onların kafasında kıvılcımların çakmasına ve istemsiz düşünmelerine sebep olur.

Diğer yandan bebeklerinin kullandıkları kelimeleri sizlerin kullanıyor olması, bebeklerde dil gelişimini destekleyen bir unsur değildir. Yetişkinlerin kendi cümleleri ile iletişim kurması bebeklerde düşünme ve taklit etme özelliklerine hitap ederek, dil gelişimini destekleyen bir faktör olarak ön plana çıkar.

Sorular Yöneltin

Bebeğinize sorular yöneltin ve bu sorulara tepki vermesi için ona müsaade gösterin. Alacağınız cevap karşısında aynı soruyu tekrar yönelterek alışma sürecini hızlandırabilir ve bebeklerinizde dil gelişimini destekleyebilirsiniz.

Beni Ödül ile Cezalandırma

Ödül ve cezaların çocukların iç dünyalarında derin izler bıraktığını biliyor muydunuz? Bebekleriniz, geleceğin birer ferdi olmak için büyür. Bu sebeple bebeklerinizi ödül ile cezalandırmamalısınız. Bu motto ile büyütülmüş çocuklar, gelecekte kendi işlerini yaparken bile ödül bekleme eğilimi gösterirler ve bu beklenti, hayatlarını olumsuz etkiler.

Ödüller sunmak yerine gelişimlerini destekleyecek bebek dil gelişim kartları kullanılabilir ve bu sayede bebeklerin gelişimi desteklenebilir. Cümle ya da kelime kullandığında bebeğinizi tebrik ederek motivasyonunu arttırmayı da unutmamalısınız. Bu unsurlara dikkat ederek bebekler dil gelişimi desteklenebilir ve geleceğin bilinçli fertleri yetiştirilebilir.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.