Bebeklerde Orta Kulak İltihabı

29-12-2022 16:31
Bebeklerde  Orta Kulak İltihabı

Alerji, soğuk algınlığı, boğaz ağrısı veya solunum yolu enfeksiyonu sonrasında orta kulak enfekte olabilir. Yetişkinlerde de gözükse de daha çok çocuklarda ortaya çıkar ve ağrılı geçer. Belirtileri genellikle soğuk algınlığı sonrası ani başlayan kulak ağrısı ve ateş şeklindedir. Bebeklerde huzursuzluk, ateş, elini kulağına götürme ya da kulağını yatağa, yastığa sürtme şeklinde kendini belli eder. Kulakta akıntı, dengesizlik, halsizlik, ağlama, kulak içinde veya çevresinde kaşıntı da görülen belirtiler arasındadır.

Orta kulak iltihabının oluşmasının bir çok sebebi vardır. Östaki borusundan kaynaklı olabilir. Bu büyük oranda çocuklarda gözükmektedir. Geniz eti kaynaklı olabilir. Bu da genellikle bebeklerde ve çocuklarda görülür. 6 ay-2 yaş arası bebeklerde sık rastlanılan bir durumdur. Eğer prematüre doğum ya da düşük kiloda doğmuşsa yine bu duruma sık rastlanılabilir. Down sendromu gibi hastalıklarda da kendini gösterebilmektedir. Özellikle mevsim geçişlerinde oluşan solunum yolu enfeksiyonu ve soğuk algınlığından sonra gözükme oranı daha yüksektir. Sigara dumanına maruziyet, kreşler, anne sütünün az alınması, biberonla beslenme (özellikle yatarak) gibi durumlarda orta kulak iltihabının oluşumunu etkilemektedir.

Bebeklerde bu rahatsızlığın anlaşılması daha kolaydır. Doktor kontrolü sırasında fark edilebilir. Hemen tedavisine başlanabilir. Bu durum bazen kendiliğinden geçse de bazen sıkıntılı sonuçlara yol açabilmektedir. Eğer bebeğinizde böyle bir durum gözlemliyorsanız mutlaka uzman bir hekim tarafından yardım almanız gerekmektedir. Genellikle antibiyotik ilaçlarla birkaç gün içinde bebeğinizdeki sıkıntılar azalabilir ve tedavi bitiminde olumlu sonuçlar alabilirsiniz. 1-2 hafta içinde bu rahatsızlık tamamen düzelecektir. Fakat bazen antibiyotik ilaçlarında fayda sağlamadığı durumlarda oluşabilmektedir. Yine uzman hekiminiz bu durumda sizi bilgilendirecek ve alternatif tedavi yöntemleri sunacaktır. En bilinen yöntem kulak tüpü kullanılmasıdır.

İlaç tedavisinde genellikle doktorunuz size uygun bir antiboyik tedavisi uygulayacaktır. Bunun yanında ateş durumları için basit ağrı kesiciler önerecektir. Mutlaka hastalık süresince ateş takibi yapmanız gerekmektedir. Sıcak kompres yapmak ağrının azalmasında yardımcı olacaktır. Eğer kulakta akıntı var ise bir pamuk yardımıyla dışa gelen akıntılar temizlenmelidir. Kulak temizleme çubuğu ve parmakla kulağı temizleme yöntemlerinden kesinlikle kaçınmalısınız. Bu sürede kulak içine su ve şampuan kaçmamasına özen göstermelisiniz.

Tüp takılma ameliyatları genellikle ilaç tedavisi sonuç vermediği zaman doktorunuzun önerdiği bir tedavi yöntemidir. Kulak burun boğaz cerrahisi kulak zarı içinde küçük bir delik açar. Orta kulağın havalanmasına yardımcı olmak ve daha fazla sıvı birikimini önlemek adına bir tüp yerleştirir. Bazı kulak tüplerinin altı ay boyunca yerinde kalması ve daha sonra kendiliğinden düşmesi beklenmektedir. Diğer tüpler ise daha uzun süre kalacak şekilde tasarlanmıştır ve mutlaka cerrahi işlemle çıkarılması gerekmektedir. Kulak zarı genellikle tüp çıkarıldıktan sonra kendiliğinden kapanmaktadır.

Orta kulak iltihabı eğer tedavi edilmezse sık sık tekrar edebileceğinden dolayı ciddi sorunları neden olabilir. Başın diğer bölgelerinde enfeksiyon, kulak zarının yırtılması, işitme bozukluğu ve kalıcı işitme kaybı, bu durumun bebeklerde ve çocuklarda olması durumunda sosyal gelişim becerilerinden geri kalma, yüzde sinir felci ve menenjit olabilir. Bu yüzden mutlaka uzman bir doktordan yardım alınmalı ve tedavisine başlanmalıdır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.