Gece Sık Uyanan Bebekler için Ne Yapılmalı?

22-12-2022 11:46
Gece Sık Uyanan Bebekler için Ne Yapılmalı?

Gece sık uyanan bebekler özellikle bebeğini yeni kucağına almış ailelerin karşılaştığı bir durumdur. Tüm ihtiyaçları giderilmesine rağmen uyku sorunu yaşayan aileler bebeklerinin bu sorunu için çözüm yolları arar. Düzenli olarak emen, altı değiştirilen ve gazı çıkarılan bebekler de dahi geceleri sık uyanma sorunu gözlemlenmektedir. Peki gece sık uyanan bebekler için ne yapılmalı?

Gece uykusundan ani ve belirsiz aralıklarla uyanma 0-6 ay döneminde olduğu gibi 0-4 yaş aralığında da olabilir. Burada önemli olan iyi bir uyku için gerekenlerin sağlanmasıdır. Bu noktada bebekleri için her zaman en iyisini isteyen ebeveynlere birkaç küçük tavsiye faydalı olacaktır.

Bebekler Neden Sık Uyanır?

Yeni doğanların sık uyanması, oldukça olağan bir durumdur ve aileler bu duruma hazırdır. Gelişme döneminde olan bebek, isteklerini ifade etmenin en güçlü halini kullanarak ağlar. Böylelikle ebeveynleri tarafından fark edilerek isteklerini yerine getirtmiş olur. Bundan farklı olarak gece uyanıp geri uyumayan bebekler, her zaman ihtiyaçları tamamlanmadığı için uykuya dalmakta güçlük çekmez.

Bebeklerin sık uyanmasının sebepleri bazen kendilerinden bağımsızdır. Bulunduğu ortam, yattığı beşik, hava sıcaklığı ve diğer etmenler etkilidir. Bazen de sadece gece gündüz belirsizliği yaşadığı için uykusuz geceler geçirmesi normaldir. Ebeveynleri yoran bu süreç her zaman aynı yoruculukta devam etmez. Büyüme dönemlerine göre farklılık gösteren uyku düzeni zamanla yerine oturur. Hastalıklardan, günlük rutinlerin değişikliğinden farklı olarak gece sürekli uyanan bebekler için yapılması gerekenlere göz atmakta fayda vardır.

Bebekleri Sık Uyanan Ebeveynlere Tavsiyeler

Bebeklerin gece uyanmaması için ne yapmalı? Bu soru özellikle ilk kez anne baba olan kişilerin en çok arama motorlarına sorduğu sorular arasındadır. İlk kez bu heyecanı yaşayan ebeveynler bebeğinin bakımını mükemmel şekilde gerçekleştirmek ister. Bazı noktalarda kendilerini yetersiz ve çaresiz hissedebilirler. Özellikle gece ağlayarak uyanan bebek, anne-babaları psikolojik olarak yıpratacaktır. Bu noktada gece sık uyanan bebekler için birkaç tavsiye verebiliriz:

  • Bebeğinizin ağlaması için zaman tanıyın. Dayanması zor bir durum olan bu ağlama halini gözlemleyin. Kısa sürerek uykuya dalması muhtemel bu durumda ebeveynlerin biraz sabır göstermesi gerekir.
  • Yattığı ortamın ısısı, nem ve ışık oranını iyi ayarlayın. Anne karnından çıkarak Dünya’yı tanımaya çalışan biri için alışmak biraz zaman alabilir.
  • Bebeğinizi kucakta veya sallayarak uyutmaya alıştırmayın. İlk aylarda bu zor olsa da ilerleyen dönemlerde güçlük çekmemek için rutinlerinizi iyi belirleyin.
  • Uyuttuğunuz yerde uyumasına müsaade edin.
  • Yorulan bebekler uykuya daha rahat geçmez. Bu yüzden onları yormak veya uyanık tutmak için ekstra çaba sarf etmeyin.
  • Bebeğinizin gelişim periyotlarında gece uyanmaları normaldir.
  • Bebeğinizin kıyafetlerinin pamuklu, geçirgen bir yapıda ve çok kalın olmamasına özen gösterin.
  • Uykudan uyanmasının sebebi süt, bez değişimi gibi temel ihtiyaçlarsa bunları giderdikten sonra yanında ekstra zaman geçirmeyin.
  • Emzik ya da biberon uykuya dalmayı kolaylaştırmaz.
  • Bebeğinizle iletişim kurun. Sarılarak, ellerini tutarak ve onunla konuşarak yanında olduğunuzu dile getirin. Ebeveyn sesleri bebekler için bir numaraları sakinleştiricidir.

Her ebeveyn-bebek ilişkisi farklıdır. Bu ilişkide önemli olan karşılıklı olarak birbirinize zaman vermektir. Yaşaması için sizlerin güvencesinde olması gereken bebek bireyi sizlerin yol göstericiliğiyle hayatını şekillendirir. Uyku düzeni, alışkanlıklar ve yaşam şekli sizlerden izlerle oluşur. Bu kadar bağlı bir ilişkide de uyku düzeni de sizlerin direktifleriyle şekil alır.

Ailenizin yeni üyesi de sizlerin düzenine zamanla ayak uyduracaktır. Kişisel gözlemleriniz ve naçizane tavsiyelerimizle bebek uyku düzeninizi en sağlıklı şekilde oluşturacağınıza emin olabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.